YB Fadhlina binti Sidek Menteri Pendidikan Baharu

Tahniah kepada YB Fadhlina binti Sidek atas perlantikan beliau sebagai Menteri pendidikan yang baharu yang telah diumumkan oleh datuk Seri Anwar bin Ibrahim pada 2 Disember 2022. Biodata beliau adalah seperti berikut :

Nama : Fadhlina Sidek

Profesion : Peguam, Senator Dewan Negara

Ahli Parlimen : P47 Nibong Tebal

Tarikh Lahir : 16 Oktober

Status : Berkeluarga (5 orang anak)

Latar Belakang Pendidikan

Universiti Kebangsaan Malaysia (2008)

Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (2002)

Universiti Islam Antarabangsa Malaysia  (2001)

Bidang kerjaya

Peguam, Tetuan Fadhlina Siddiq & Assoc (2002 hingga kini

Bidang Politik

Ketua Wanita Pusat, Parti Keadilan Rakyat (2022-2025)

Majlis Pimpinan Negeri Pulau Pinang, Parti keadilan Rakyat (2021 hinga kini)

Pengerusi Biro Guaman dan Pembangunan Komuniti Wanita Keadilan Pusat, Parti Keadilan Rakyat (2020-2022)

Fadhlina Sidek@Siddiq merupakan calon Pakatan Harapan (PH) mewakili PKR bertanding bagi kerusi Parlimen P47-Nibong Tebal pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15.

Beliau memenangi kerusi tersebut dengan majoriti 16293 undi.

YB Senator Fadhlina adalah merupakan Ahli Dewan Negara Malaysia yang dilantik pada 1 September 2021 lalu bagi mewakili Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang.

Fadhlina telah memenangi jawatan sebagai Ketua Angkatan Wanita Parti Keadilan Rakyat pada pemilihan PKR untuk sesi 2021-2024.