Sejarah Sekolah

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN TUN HABAB 

SEJARAH STH 5                                        SEJARAH STH 3

Sekolah Menengah Kebangsaan Tun Habab, Kota Tinggi pada awalnya menggunakan nama Sekolah Menengah Rendah Kota Tinggi, yang mula beroperasi pada tahun 1965. Ketika itu, pembinaan bangunan sedia ada sedang dijalankan. Oleh itu, pelajar sekolah ini menumpang sementara di Sekolah Menengah Laksamana.

Pada peringkat awal, bilangan pelajar sekolah ini adalah seramai 120 orang membabitkan pelajar tingkatan satu sebanyak empat buah kelas. Menjelang pertengahan tahun 1967, tiga blok bangunan dua tingkat siap dibina, dan pelajar sekolah ini mula belajar di bangunan sendiri. Jumlah pelajar kemudian bertambah, dengan empat buah kelas dibuka untuk setiap tingkatan 1, 2 dan 3.

Pengetua pertama yang berkhidmat di sekolah ini adalah Haji Othman Haji Abd.Hamid (1967-1973 ), beliau di bantu oleh 20 orang guru. Pada tahun 1967 juga, pelajar-pelajar tingkatan 3 pertama kali menduduki peperiksaan Sijil Rendah Pelajaran (SRP).

SEJARAH STH 4

Nama Sekolah Menengah Rendah Kota Tinggi kemudian ditukarkan kepada Sekolah Tun Habab pada 30 September 1971, Perasmian sekolah ini dilakukan oleh Setiausaha Parlimen Kementerian Pelajaran, Datuk Mohamad Rahmat.

Nama Tun Habab di pilih mengambil sempena nama bendahara kerajaan Johor, iaitu Bendahara Abd.Majid Tun Habib Seri Maharaja Padang Saujana. Beliau masyhur dan terkenal ketika pemerintahan Sultan Mahmud Shah (Mangkat Dijulang), yang memerintah kerajaan Johor dari tahun 1685 hingga 1699.

 

 

Tun Habib  Bendahara Terbilang

SEJARAH STH 2                                        SEJARAH STH 1

Tun Habib merupakan Bendahara terbilang kerajaan Johor, dan menjadi bendahara di bawah pemerintahan dua orang  sultan iaitu, Sultan Ibrahim Shah (1677-1685) dan Sultan Mahmud Shah (1685-1699), yang dikenali Marhum Mangkat Dijulang

Beliau turut dikaitkan dengan keturunan ‘Ahlul Bait Rasululluah SAW’, dan keturunan Kesultanan Aceh melalui moyangnya seorang Sayyid yang berasal daripada Hadhramaut, Selatan Yaman.

Tun Habib mula mendapat kedudukan dan mempunyai pengaruh besar dalam pemerintahan kerajaan Johor bermula tahun 1688. Beliau telah menyusun semula pentadbiran dan pembesar istana. Kegiatan perdagangan kerajaan Johor dimajukan, sehingga Johor  terkenal dan menjadi negeri yang makmur (1688-1697).

Tun Habib Abdul Majid meninggal dunia pada 20 Mac, 1697 dan disemadikan di Kampung Makam, Kota Tinggi. Sejarah keturunan dan kepimpinan beliau tidak berakhir di situ, tetapi berkesinambungan, dan menjadi induk kepada susur galur pemerintahan Kesultanan Melayu bagi kerajaan Johor, Pahang, Terengganu dan Selangor hingga hari ini.

Kemangkatan Sultan Mahmud Shah (Mangkat Dijulang) telah mencatat satu sejarah penting negara, dan menaikkan keturunan bendahara kepada martabat sultan dalam pemerintahan Kesultanan Johor. Oleh kerana Sultan Mahmud tidak mempunyai zuriat lelaki, bendahara Paduka Raja Tun Habib Abdul Jalil (anak bendahara Tun Habib Abdul Majid) menjadi sultan Johor ke-11, dan bergelar Sultan Abdul Jalil Riayat Shah IV (1699-1718). Makam Sultan Abd.Jalil Riayat Shah IV ini dikatakan terletak di kampung Panchor. Tetapi,  ada sumber mengatakan makamnya terdapat di Pahang.

 

Sejarah Sekolah was last modified: July 24th, 2017 by SMK Tun Habab

Leave a Reply: